Koronavirus muista käsihygenia

2.2.2020
Kategoriat: Yleinen

Koronaviruksen COVID-19 aiheuttama tartuntaepidemia herättää huolta Neuroliiton jäsenkunnassa. Paras keino suojautua infektioilta on huolellinen käsihygienia.

Neuroliitto kehottaa MS-tautia tai harvinaista neurologista sairautta sairastavia ja heidän läheisiään erityiseen huolellisuuteen infektioiden ehkäisyssä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaan.

-Tiedetään, että esimerkiksi MS-taudissa erilaiset infektiot (myös kausi-influenssa) lisäävät pahenemisvaiheen riskiä. On luultavaa, että sama riski koskee koronavirusta. Diagnoosikohtaista erittelyä ei COVID-19-viruksesta ja sen vaikutuksista ole saatavilla, Neuroliiton ylilääkäri Juhani Ruutiainen sanoo.

Myös henkilön, jolla on harvinainen neurologinen sairaus, on syytä huolehtia käsihygieniasta erityisen hyvin. THL:n nettisivuilla todetaan, että vakavia hengitystievirusten aiheuttamia tauteja – kuten koronavirusinfektioita – todetaan useammin ikääntyneillä henkilöillä ja henkilöillä, joilla on jokin perustauti, kuten diabetes, sydän- tai keuhkosairaus.

– Voidaan olettaa, että ne ryhmät, jotka kuuluvat influenssan riskiryhmiin, eli ovat oikeutettuja maksuttomaan influenssarokotukseen, kuulunevat myös koronaviruksen riskiryhmiin. Tällöin tärkeää on tehostettu käsihygienia ja sellaisten tapahtumien välttäminen, joissa kokoontuu paljon ihmisiä.

THL:n listauksen maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetuista löydät tämän linkin takaa. 

Hoitava taho neuvoo sairauteen ja sen hoitoon liittyvissä asioissa

Neuroliittoon on tullut joitakin kyselyjä koskien MS-taudin lääkitystä ja koronavirusta. Iso-Britanniassa paikallinen MS-liitto on julkaissut verkkosivuillaan neurologien tekemän lausunnon MS-taudista ja koronaviruksesta, jossa käsitellään myös erilaisia lääkkeitä.

– Osa esimerkiksi MS-taudin hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä alentaa elimistön puolustuskykyä viruksille ja bakteereille. Niiden osalta on kuitenkin syytä kääntyä oman MS-hoitajan tai hoitavan lääkärin puoleen, Juhani Ruutiainen muistuttaa.

Kysymyksissä, jotka koskevat riskiryhmien poisjäämistä epidemian vuoksi esimerkiksi työstään, tulee kääntyä hoitavan tahon sekä oman työnantajan puoleen.

Isommat tapahtumat perutaan, seuraa tiedotustamme

Neuroliiton järjestämät isommat tapahtumat on toistaiseksi peruttu. Pienempien tapahtumien järjestämistä pohditaan tapauskohtaisesti. Koska suositukset voivat muuttua nopeastikin, pyydämme seuraamaan Neuroliiton tapahtumakalenteria, jossa ilmoitetaan tapahtumien mahdollisista perumisista.

Mikäli jokin tapahtuma peruutetaan, ilmoittautuneihin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti joko puhelimitse tai sähköpostilla.

Kuntoutusjaksot toteutetaan suunnitellusti Maskussa

Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa kuntoutukset toteutetaan suunnitellusti, ja kuntoutukseen voi tulla rauhallisin mielin. Kuntoutuskeskuksen uutisen aiheesta löydät täältä.  

Myös Neuroliiton Avokuntoutuksen sopeutumisvalmennuskurssit toteutetaan suunnitelmien mukaan. Mikäli muutoksia tulee, tiedotamme niistä.

THL seuraa tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa ja päivittää verkkosivulleen tuoreimmat tiedot taudin esiintymisestä sekä ohjeistaa tartuntojen torjumiseksi.

Lisätietoa:
Ajantasaista tietoa löytyy THL:n sivuilta täältä
THL:n ohjeet käsienpesuun ja yskimiseen
THL:n valtakunnallinen puhelinneuvonta, puh. 0295 535 535
MS Society: COVID-19 coronavirus and MS
Neuroliiton tapahtumakalenteri

Logo